image

Vyhledat

Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuality > Havárie je odstraněna, voda je v celé obci

Havárie je odstraněna, voda je v celé obci



Od sobotního rána 15.10.2016 jsme řešili problém na vodním hospodářství. Ve vrtu přestalo fungovat čerpadlo, které jsme tam instalovali v červnu loňského roku. Během soboty 15.10.2016 se ukázalo, že problém nejde opravit jinak, než, že čerpalo bude muset z vrtu ven a dojde k jeho výměně. Ve vodojemu jsme v té době měli dostatek vody na cca 24 hodin dodávek. Protože výměna čerpadla mohla proběhnout nejdříve během pondělka, bylo třeba zajistit nouzové zásobování vodou. V sobotu 15.10. 2016 se ve večerních hodinách podařilo díky krizové manažerce ORP vykomunikovat pomoc od SvčVaK. 

První cisterna vyslaná ze střediska v Turnově s pitnou vodou nabranou v Jilemnici dorazila v neděli 16.10.2016 přesně v okamžiku, kdy první spoluobčané z Markvatic začali hlásit, že jsou bez vody. Tím se podařilo ještě dodávku obnovit na krátkou dobu do celé obce. Pak už ale vše, co bylo do vodojemu přivezeno, mizelo v potrubí a omezení dodávek se postupně šířilo od Horek do středu vesnice, kde voda přestala téct v neděli 16.10.2016 kolem osmé hodiny večer. Přes noc muselo být nouzové plnění přerušeno. Jednak kvůli nutné bezp. přestávce řidiče, ale především pro zajištění vlastní bezpečnosti dopravy vody. Voda se v neděli vozila z Jilemnice a do podvečera bylo navezeno šest cisteren o celkovém objemu 48 m3 pitné vody. Cisterna jezdila přes Borovnici, lesní svážnicí na Vrchní cestu a pak sjezdem k vodojemu. Tato cesta byla za šera a tmy už nesjízdná. 

V pondělí 17.10.2016 ráno začali správci vodovodu spolu s pracovníky obce s Pitnávodanávoz102016.jpgvytahováním porouchaného čerpadla. Protože bylo potřeba prioritně zabezpečit zásobování vodou pro naši školu, došlo k úplnému uzavření vodovodního řádu pro dolní část obce. V devět hodin ráno byla u vodojemu první  cisterna s vodou z Jilemnice. Další byla přivezena z Horek a pak následovalo dalších pět cisteren ze Studence. Během pondělí bylo navezo 56 m3 pitné vody. V půl šesté navečer se podařilo uvést do chodu nové čerpalo a z obecního vrtu se začal doplňovat vodojem. V půl sedmé navečer jsme obnovili dodávku vody do celé obce.

Chtěl bych poděkovat za trpělivost všem, kdo byli omezením dodávkami pitné vody postiženi.

Další poděkování za nasazení patří řidičům cisteren panu Kudrnáčovi a Matouškovi. Dále děkuji panu Pěničkovi ze SvčVaK a krizové manažerce ORP, pí. Ouhrabkové, za rychlé zajištění cisterny na pitnou vodu. Starostovi Horek Františku Sedlákovi a starostovi Studence Jiřímu Ulvrovi děkuji za možnost odběru pitné vody z jejich vodovodů. Paní starostce Dolní Jaroslavě Vanclové děkuji za možnost odběru vody, ač jsme jí nemuseli využít. Poděkování rovněž správcům vodovodu za rychlé obnovení dodávek z našeho vrtu.

Ještě jednou díky.

                                   Ladislav Jiřička, starosta