image

Vyhledat

Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuality > Hasiči varují před velkým rizikem požárů

Hasiči varují před velkým rizikem požárů



Další vlna veder udeřila i v Libereckém kraji a hasiči varují před požáry. V posledních dnech vyjíždějí častěji k požárům trávy, travních porostů, lesních porostů a hrabanky. Jen za první prázdninový měsíc zasahovali v Libereckém kraji u téměř stovky takových událostí. Požáry hrozí především v přírodním prostředí - v lesích, na lukách, na polích, apod. Čím dříve je požár ohlášen, tím méně se rozšíří a napáchá menší škody.
 Obce mohou rozdělávání a udržování ohňů regulovat svými vyhláškami, nejdůležitější je však chování lidí samotných. Ve volné přírodě by lidé neměli za tohoto sucha používat otevřený oheň jako cigarety, zapalovač, zápalky, vařič nebo dělat ohniště. Stejné je to s odpalováním ohňostrojů a jiné pyrotechniky.  V lesích je celoročně zakázáno kouřit! Špatně uhašená cigareta nebo odhozená sirka spadlá do jehličí či hrabanky může způsobit velký požár.
Pozor také při pohybu v blízkosti ploch s dozrávajícím obilím. Zvýšené riziko vzniku požáru však nepanuje jen v přírodním prostředí, suchá jsou tábořiště i zahrady kolem obytných domů. Pozor proto při grilování či kempování. Propanbutanové nebo lihového vařiče nespusťte nikdy z očí. Nestabilní zařízení se může snadno převrátit a způsobit požár. Při vysokých teplotách roste riziko i při zacházení s hořlavými plyny. Například plynový zapalovač za sklem automobilu ponechaný vysokým teplotám může vůz značně poškodit a způsobit vážná zranění. Podobné je to i s mobilními telefony ponechanými na palubní desce nebo na přímém slunci. Požár může způsobit i rozžhavený výfuk automobilu, který se majitel rozhodne zaparkovat u lesa nebo na louce.
Buďte ukáznění a dbejte větší pozornosti. Vaše zodpovědné chování může předejít nepříjemným situacím i velkým škodám.