image

Vyhledat

Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuality > Výstraha ČHMÚ - vysoké teploty a silné bouřky

Výstraha ČHMÚ - vysoké teploty a silné bouřky



Silné bouřky od 11.07.2016 15:00 do 11.07.2016 23:59
Vysoké teploty od 11.07.2016 11:00 do 11.07.2016 20:00
 
VÝSTRAHA ČHMÚ
Tato výstraha upravuje předchozí výstrahu č.2016/62 a rozšiřuje ji o výstrahu na silné a velmi silné bouřky.
Zvlněná studená fronta postupuje přes Německo zvolna k východu a v pondělí odpoledne a večer začne ovlivňovat počasí v Čechách. Před ní k nám bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihu. Zvlněná studená fronta bude během úterý postupovat přes naše území velmi zvolna k východu.
V pondělí se budou nejvyšší denní teploty v nižších a středních polohách pohybovat mezi 30 až 35 °C, nepatrně chladněji bude jen v Karlovarském kraji (29 až 32 °C).
V pondělí odpoledne a večer očekáváme zejména v Čechách místy přeháňky a bouřky, ojediněle i silné s nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h), kroupami a přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 40 mm. Během večera a v noci na úterý bude pásmo přeháněk a bouřek postupovat na Moravu a do Slezska.
V úterý během dne, v noci na středu a ve středu se mohou místy vyskytnout i vydatnější srážky. Časová i prostorová lokalizace těchto srážek bude v případě potřeby upřesněna během úterního dopoledne.
Doporučení k eliminaci přehřátí a dehydratace organismu s možným poškozením zdraví:
  • Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.
  • Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
  • Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy).
  • Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, nemocným a starším občanům. Doporučení ke zmírnění následků jevů při silných a velmi silných bouřkách:
  • Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst, sklepů apod.
  • V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací apod.
  • Pro omezení škod silným nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
  • Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.

  • Vydalo: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ - Praha/