image

Vyhledat

Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuality > Ohlédnutí za jarními sběry

Ohlédnutí za jarními sběry



Na začátku dubna proběhla v naší obci jarní sběrová akce. Jde o tradiční záležitost, kdy do jednoho víkendu obec s dalšími partnery slučuje maximum sběrových aktivit.  I tentokrát tak probíhala na dvoře školy dobrovolnými hasiči organizovaná sbírka materiálu (oblečení, obuv, lůžkoviny, hračky...) pro Diakonii Broumov.Podařilo se opět nasbírat zhruba čtvrt nákladního auta věcí, které pomohou potřebným u nás i ve světě. 

Souběžně s tím byl školou vybírán starý papír a víčka od PET lahví. Specializovanou firmou bylo odvezeno 440 kg papíru, 371 kg lepenkového papíru a kartonů a 29 kg víček.

Na dvoře školy byl od firmy Marius Pedersen, Nová Paka, přistaven kontejner na objemný odpad. Byl vybírán obecním pracovníkem a podařilo se tak ještě mnoho odpadu vytřídit a dohlédnout, aby sem přišel odpad, který do objemného skutečně patří.

V čp. 30 byl obcí vybírán elektroodpad. I tady se sebral nějaký materiál. Děkujeme spoluobčanům, že elektroodpad přivezli sem a ne do nebezpečného odpadu. Za sebraný elektroodpad obec obdrží drobnou odměnu. Pokud se elektro odevzdá při nebezpečném odpadu, musí za to naopak obec zaplatit.

Jarní sběr NOV neděli 3. dubna přijela do Čisté sběrná kolona Marius Pedersen, Jablonec nad Nisou, aby byl vybrán nebezpečný odpad. Na stanovištích na horní autobusové zastávce, před obecním úřadem a u továrny Suchánek&Walraven s.r.o. byl prováděn mobilní sběr. Byly odevzdávány především zbytky barev, ředidel, olejů a obaly od těchto tekutin. Přestože jsme avizovali ve zpravodaji možnost využítí pneumatik na komunitní kompostárně, našlo se několik spoluobčanů, kteří odevzdali pneumatiky do nebezpečného odpadu. Za tyto pneumatiky budeme muset bohužel zaplatit. Snad se to příště zlepší, stejně, jako tomu je elektroodpadem.

Chtěl bych poděkovat všem, ať už zaměstnancům obce, tak i dobrovolníkům, kteří při sběrech pomohli.

Podobná sběrová akce bude zase na podzim a o jejím termínu budeme předem informovat.